Vraag: Zijn er bij mij in de buurt laagdrempelige steunpunten zoals zelfregie en herstelinitiatieven?
Je kunt in de MIND Atlas zoeken op zelfregie en herstelcentra. Ook de NVZH heeft een overzicht van aangesloten zelfregie en herstelorganisaties op hun website.
Vraag: Ik ben een (ervaringsdeskundige) initiatiefnemer en wil graag een laagdrempelig steunpunt in mijn gemeente opzetten, hoe pak ik dit aan?
Dat is afhankelijk van de situatie, een paar tips kunnen we hier alvast meegeven: zoek mensen die dit samen met jou willen gaan doen (samen sta je sterker), ga op werkbezoek bij een aantal bestaande initiatieven (zie hierboven hoe je die kunt vinden); lees relevante publicaties op de website van MIND en de NVZH; zoek contact over jouw initiatief met de gemeente en organisaties in de sociale basis in je gemeente (welke mogelijkheden zien zij? Willen ze samenwerken?). Je kunt ook altijd contact opnemen met het Loket Laagdrempelige Steunpunten.
Vraag: Ik ben van de gemeente/ggz/welzijnsorganisatie… en wil een laagdrempelig steunpunt in mijn gemeente mogelijk maken. Hoe pak ik dat aan?
- Ervaringsdeskundigen zijn in de lead bij een laagdrempelig steunpunt, zijn er al ervaringsdeskundigen betrokken? Dat is de eerste stap.
- Als gemeente en/of host van een laagdrempelig steunpunt kun je veel betekenen in het faciliteren van laagdrempelige steunpunten. Lees bijvoorbeeld deze handreiking over financiering en inbedding van zelfregie en herstelinitiatieven en deze brochure met bouwstenen voor participatie en herstel om meer te leren over wat er nodig is en wat je kunt doen. Ook de publicatie van de IZA werkgroep Laagdrempelige Steunpunten geeft goede handvatten.
Vraag: Wat zijn de financieringsmogelijkheden voor laagdrempelige steunpunten?
De VNG heeft een overzicht opgesteld van de geldstromen voor de laagdrempelige steunpunten. Daarnaast is het zinvol om co-financieringsmogelijkheden te onderzoeken, denk aan middelen uit fondsen, van verzekeraars en vanuit de ggz (dit kan bijvoorbeeld bestaan uit uren van ervaringsdeskundigen die een training verzorgen). De VNG heeft samen met MIND de Handreiking voor financiering en inbedding van zelfregie en herstelinitiatieven gemaakt.